Jak vybrat víno?

Pokud si nevíte rady a v nabídce vína stále tápete, vytvořili jsme pro vás krátkého průvodce,
ve kterém  naleznete odpovědi na základní otázky ze světa vína.

Červené, bílé nebo rosé?

Bílá vína jsou opravdovým klenotem z moravské produkce. Svojí šťavnatostí jsou opravdu jedinečná. Pokud se chystáte na větší nákup vín na oslavu, vyhněte se aromatickým bílým vínům jako jsou výrazné muškátové odrůdy nebo Tramín. Jejich aroma je přeci jen vhodnější vychutnávat po menším množství a i vinaři se jich snadno “přepijí”.

Červená vína jsou díky svému delšímu procesu výroby a většímu úsilí vinaře při jeho výrobě určena pro větší gurmány. Jsou často aromatičtější a hutnější. Zde se vyplatí volba alespoň dva roky uzrálých vín, u kterých se vůně krásně rozleží.

Rosé vína jsou šťavnatá a vhodná pro osvěžení či „na chuť“ během dne. Jsou příjemně sladká, lehká, svěží a vhodná na letní večerní popíjení. Pokud jej vyberete pro ženu, je velká pravděpodobnost, že nesáhnete vedle.

Jaký ročník vybrat?

Ročník je důležitým faktorem pro výběr vína. Podle podmínek podnebí v daném roce byla úroda hroznů vinaři náležitě vyhodnocena a odráží se na kvalitě i ceně vína. Ideální ročník je tedy známkou dostatečných dešťových srážek v průběhu vegetace vinné révy a slunného a suchého podzimu. Za vynikající ročníky pro moravské vinice jsou z posledních let považovány 2011, 2012 a 2015.

Gurmáni ocení speciální výběr vín, který právě skýtá ty nejexkluzivnější moravské vinné speciality z ročníků 2011 a 2012.

Od vín barriqových, která zrála ve speciálních francouzských dubových sudech několik let, až po vína slámová. Tato specialita vznikla z hroznů, které byly po dobu až 3 měsíců v procesu prosychání. Takovéto hrozny pak v sobě ukrývají to nejlepší a nejsladší pro výrobu exkluzivního slámového vína.

Suché, polosuché, polosladké či sladké?

O tomto rozdělení existuje mnoho mýtů. Jediným a opravdovým ukazatelem pro toto rozdělení je zbytkový cukr. Tedy cukr, který kvasinkami nebyl při dlouhém procesu kvašení vinného moštu spotřebován, a proto pak ve víně zůstal. Množství zbytkového cukru ovlivňuje sladkost, potažmo pak i chuť a buket vína.

V suchých vínech naleznete nanejvýš 4 g zbytkového cukru na jeden litr. Tato vína se proto vyznačují kyselejší, říznou chutí. Suché bílé víno je především výborným osvěžením. Při podávání by mělo předcházet sladším vínům, která by v opačném pořadí mohla jeho přednosti přebít.

Polosuchá vína jsou hned po suchých druhá s nejmenším obsahem zbytkového cukru. Ten zde nesmí přesáhnout 12 g na jeden litr. Vína jsou tedy nepatrně sladší, vyznačují se vyšší koncentrací alkoholu a jsou typická výraznějším buketem.

Po prvních doušcích polosladkého vína můžete očekávat intenzivní sladkou chuť. Jeho maximum zbytkového cukru je 45 g na jeden litr, tedy hranice se sladkými víny je velmi tenká. Typickým příkladem polosladkého vína je Tramín, jehož chuť je velmi plná až kořenitá.

Sladká vína se pyšní zmíněným minimálním obsahem zbytkového cukru 45 g v jednom litru. Jsou zpravidla vyráběna z velmi cukernatých, tedy dlouho uzrálých hroznů. I proto mezi nimi dominují přívlastková vína, včetně specialit jako jsou ledová či slámová vína. Ta se už podávají v menším množství a jsou vůní i chutí až medově sladká.

Vína podle přívlastků

Pokud je víno přívlastkové, můžete si být jisti, že není nijak doslazováno, neobsahuje žádné přídavné látky a pochází z certifikované vinice. Jednotlivé kategorie přívlastků se pak liší svou cukernatostí. Čím déle hrozny na vinici zrají, tím větší cukernatost získávají a tím ušlechtilejším přívlastkem se pak pyšní.

Pozor, je potřeba rozlišovat mezi cukernatostí a zbytkovým cukrem (o tom je řeč v předchozím odstavci).

Vzestupně dle cukernatosti se pak jedná o tyto přívlastky: kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno a slámové víno.

Výběr exkluzivních vín třeba právě v naší nabídce ukrývá to nejlepší s přívlastky pozdní sběr, výběr z hroznů a slámové víno. Pro které se rozhodnout?

Pozdní sběr je přívlastek vín, která byla vyrobena z velmi vyzrálých hroznů. Charakter odrůdy takových vín je pak velmi zřetelný. Často se jedná o vína suchá, nejčastěji ale polosuchá.

Vína pyšnící se přívlastkem výběr z hroznů jsou nadprůměrná jak kvalitou, tak i cukernatostí hroznů. Mívají vyšší obsah alkoholu, intenzivní vůni a pyšní se svou plnou chutí.

Slámové víno je jako přívlastek typické především způsobem zpracování hroznů. Ty se po dobu minimálně 3 měsíců suší, čímž získávají vysoký podíl zbytkového cukru v hroznech a těch nejlepších aromat. Sušení probíhá tradičně na slámě nebo volným zavěšením ve vzdušném prostoru. Vysušené hrozny pak v sobě uchovávají to nejlepší pro výrobu toho nejkvalitnějšího vína.

Teď už si stačí vybrat to nejlepší víno přesně podle vaší chuti.